چراغ فروشگاهی یکی از مهم ترین اجزا در جلب توجه مشتریان در خرید انواع محصول می باشد. چرا که همواره یک نورپردازی اصولی و صحیح می تواند فضای یک محیط و یا ساختمان را به طور کلی دگورگون کند. تا جایی که امروزه یکی از اصلی ترین آیتم ها در طراحی دکوراسیون بخش نورپردازی آن است. از همین رو این کار در قسمت های مختلف اعم از ساختمان، خانه، خیابان ها، فروشگاه ها و زیباسازی شهری و… به طور جدی دنبال می شود. به همین خاطر در این مقاله می خواهیم به نقش این کار در زیباسازی و تاثیر فروش در یک مغازه یا فروشگاه بپردازیم. و شما را با اصول نورپردازی ویترین فروشگاه بیشتر آشنا کنیم.
آشنایی بیشتر با چراغ فروشگاهی و دکور
همان طور که گفته شد استفاده از المان های مختلف و با کیفیت می تواند در خرید یا حتی عدم خرید یک محصول نقش داشته باشد. نورپردازی در گالری ها، فروشگاه ها و مغازه ها باید به گونه ای باشد تا حس و حال خوبی را به خریدار بدهد. از همین رو زاویه تابش، رنگ نور، شدت نور و حتی مدل چراغ، در این امر تاثیرگذار هستند. که مدل های روکار و توکار در این مورد استفاده می شوند. که هر یک از آن ها دارای ویژگی ها و مزیت های مختلفی می باشند. که باید بدانید در چه جایی از چه مدل با چه ویژگی استفاده نمایید. ضمن اینکه استفاده از خلاقیت نیز می تواند بسیار مهم و موثر باشد. چرا که استفاده از المان ها و یا محصولات تکراری چندان خوشایند نخواهد بود.
امروزه نوع نورپردازی و استفاده صحیح از اصول و قواعد نورپردازی ویترین فروشگاه یکی از نکات مهم در میزان فروش یک مغازه است. به همین خاطر نیز فروشندگان توجه زیادی به این امر می کنند. به همین خاطر و به صورت کلی عموما از چراغ های توکار جهت نورپردازی دکور و یا ویترین استفاده می کنند. و برای روشنایی فضاهای داخلی مغازه نیز از انواع چراغ های روکار بهره می برند. از جمله چراغ های توکار زیبا می توان به انواع هالوژن اشاره کرد. همچنین از مدل های سقفی، آویز و یا ریلی نیز می توان به عنوان مدل های روکار بهره برد. در واقع از جمله مهم ترین ویژگی های این محصول این است که قابلیت نصب به اشکال مختلف را دارا است. که این امر در نتیجه کار و البته کیفیت محصولات تاثیر بسزایی دارد.
انواع چراغ های دکوری مغازه
تنوع این محصولات جهت ایجاد دکور و نورافشانی بسیار زیاد است. ضمن اینکه محل قرارگیری آن ها و بسته به نوع توکار و یا روکار بودن نیز تنوع مختلفی دارند. به گونه ای که انتخاب از بین آن ها کاری بسیار سخت و پیچیده ای است. دلیل این تنوع در بازار نیز همخوانی انواع محصول با محیط های مختلف بوده و همچنین بتوان تمامی سلیقه ها را پوشش داد. در به کارگیری این محصولات عمدتا از مدل های ال ای دی و سی او بی استفاده می کنند. چرا که این مدل ها علاوه بر مصرف پایین و نوردهی مناسب، دارای تمرکز تابش بیشتری نیز می باشند. در واقع مدل های سی او بی بسیار مناسب جهت استفاده در ویترین ها و یا گالری به عنوان نور متمرکز بر روی کالا است.
همچنین از دیگر مدل های مورد استفاده، نوع اس ام دی است. که می توان از آن در فضاهای داخلی استفاده کرد. چرا که میزان تابش و پخش نور این مدل ها بسیار مناسب است. تعداد چراغ ها، محل قرارگیری، که می تواند در کنج، بالا، کنار و یا حتی پایین باشد به نظر کارشناس برمی گردد. همچنین محل استفاده نیز باید به گونه ای باشد که کم ترین سایه را ایجاد کنند. از دیگر مدل هایی که به عنوان چراغ فروشگاهی مناسب هستند، می توان به مدل های ریلی، خطی و یا آویز و سقفی و حتی به انواع پروژکتور ال ای دی با وات کم تر اشاره کرد. که هر کدام از آن ها توانایی و قابلیت استفاده در ویترین ها و یا مغازه ها را داند.
اصول اولیه نورپردازی ویترین فروشگاه
در این بخش و برای این کار تجربه، تخصص و دانش از اهمیت بالایی برخوردار است. چرا که بسیاری گمان می کنند این کار چندان سخت نبوده و به راحتی قابل انجام است. البته که اجرای آن پیچیدگی زیادی ندارد، اما انتخاب مدل و طراحی مناسب از اهمیت بالایی برخوردار است. ابتدایی ترین کار برای نورپردازی یک ویترین در مغازه، تهیه نقشه کلی و تهیه یک چک لیست ماست. که در این لیست پارامترهای مختلف اعم از فضاهای گوناگون که نیاز به روشنایی و بکارگیری چراغ فروشگاهی دارند، نوع تابش، محل قرارگیری چراغ ها و… که همگی در این لیست نوشته می شوند. همچنین تمامی آیتم ها در بخش های مختلف یکسان نیستند. در واقع ممکن است پارامتری در یکی از ویترین ها اعمال شود که در ویترین دیگری مناسب نباشد.
به دلایل گفته شده و اهمیت کار به یک دسته بندی و یا تقسیم بندی کلی می رسیم. که جهت اجرای یک نورپردازی با کیفیت در مغازه و یا فروشگاه به آن ها نیاز داریم. در واقع چهار اصل مهم و اساسی هستند که باید پیش از شروع کار و در چک لیست به شکل دقیق بررسی و اجرا شوند. این چهار بخش شامل موارد ذیل می شود.
- موقعیت و محل قرارگیری فروشگاه و هر یک از ویترین ها
- ابعاد و اندازه دقیق هر یک از ویترین ها
- محصولاتی که قرار است عرضه شوند
- توجه به اصول بازاریابی و تبلیغات در کنار استفاده از تکنیک های روانشناسی
انتخاب نورپردازی متناسب با محیط
یکی از نکات مهمی که تا به اینجا نیز به آن اشاره کردیم، انتخاب روش و توجه به محل مورد نظر برای نورپردازی است. در واقع همان طور که گفته شد، تاثیر نورپردازی صحیح و اصولی در کسب و کار و یا ارائه محصول و خدمات شما نقش بسزایی دارد. به همین خاطر به طور مثال در یک سوپرمارکت و یا یک خرده فروشی که دارای کالاهای یک اندازه است، نیازی به استفاده ا نور تاکیدی نیست. در واقع کافی است چراغ های را به گونه ای انتخاب و استفاده کنید که تمامی فضاها به طور یکنواخت روشن شود. اما در مقابل در فروشگاه های لوکس، طلا فروشی ها، گالری های هنری و… این نور باید جلب توجه کند. همچنین این نکات در قسمت هایی همچون جاده و در زمان استفاده از چراغ خیابانی استانداردهای مختلفی دارد که باید بهشکل دقیقی رعایت شوند.
برای ایجاد نور خاص که جلوه خوبی به محصول شما دهد، بهتر است از تکنیک روشنایی تاکیدی بهره ببرید. که در این بین می توان متناسب با محل قراگیری اجناس، و در صورت استفاده از چراغ های ریلی، ریل ها را دقیقا هم تراز با اجناس نصب نماید. همچنین در کنار استفاده از المان های مختلف جهت نورپردازی فروشگاه خود می توانید از سایر محصولات موثر و پرکاربرد همچون انواع وال واشر و یا حتی ریسه ها نیز استفاده نمایید.
بهترین روش نورپردازی دکور فروشگاه
دریافت یک نتیجه مطلوب و مناسب نیازمند یک طراحی بی نقص و اجرای استاندارد است. به همین خاطر با رعایت نکاتی که در بالا گفته شد و همچنین استفاده از المان های صحیح نوری می توان به آن دست یافت. چرا که اولین نکته ای که همواره ذهن مشتری را جهت خرید ترغیب می کند، زیبایی ظاهری آن است. که با یک نورپردازی اصولی در ویترین فروشگاه می توان به آن دست یافت. به همین خاطر و برای تکمیل اطلاعات در این زمینه می توان به نکات ذیل اشاره کرد. که به منظور افزایش جلب توجه و همچنین افزایش بازخورد می توان بیان کرد.
- بهتر است منابع نوری که در زمان نورپردازی استفاده می شوند مشخص نباشند. به همین خاطر می توانید از انواع چراغ فروشگاهی توکار برای این کار بهره ببرید.
- استفاده از ابزار دیمر به منظور افزایش و یا کاهش نور در زمان های مشخصی از روز
- طراحی و سبک اجرایی باید به گونه ای باشد که در صورت لزوم تغییر کند. بدین شکل که در فصول مختلف و یا مناسبت های گوناگون سال امکان اجرای یک محیط جدید و نورپردازی زیبا باشد.
- نورپردازی ویترین فروشگاه باید به شکلی اجرا شود که در روز نیز جذابیت های خود را داشته باشد. همچنین در انتخاب شدت نور باید میزان نور طبیعی را نیز در نظر بگرید.
- حتی الامکان از منابع نوری و یا چراغ های بهره ببرید که تولید گرمای زیادی ندارند
- از سیستم های روشنایی استفاده نمایید که علاوه بر بروز بودن دارای کیفیت ساخت و طول عمر بالایی باشند
- منابع نوری نباید برای مشتریان خیرگی ایجاد کرده و یا چشم را اذیت کند.
توجه به نکات تبلیغاتی و اصول روانشناسی
یکی دیگر از نکات مهمی که در زمان راه اندازی سیستم های رونایی فروشگاهی باید به آن توجه توجه داشت، موارد روانشناسی و تبلیغاتی است. در واقع باید بتوانیم با توجه به این اصول و جلب توجه مشتریان، آن ها را جذب کرده و به خواسته خود که فروش بیشتر است برسیم. البته که این به معنای گول زدن، اغزاق و یا این مسائل نیست. بلکه به معنی شناخت و درک بهتر مشتری از محصول ارائه شده و جلب توجه آن است. همان کاری که شاید برای افزایش توجه به یک مجسمه شهری یا یک سوژه با استفاده از چراغ دفنی می توان انجام داد. در این شیوه توجه به پارامترهای روانشناسی مانند رنگ ها، سن و جنسیبت مشتری، مبانی بصری، نوع محصول، صنعت مد و… بسیار مهم است. چرا که هر یک از این موارد می تواند تعیین کننده باشند.
یکی از موارد می تواند زاویه تابش چراغ باشد. چرا که عموما صفحات عمودی بیشتر به چشم می آیند. ضمن اینکه در کنار استفاده از نورهای اصلی و زیبا، باید به رنگ های سازمانی نیز وفادار بوده و بر سایر رنگ ها ارجحیت داشته باشند. با این شیوه می توان علاوه بر ایجاد زیبایی، آن ها را در ذهن و حافظه مشتریان و رهگذران نیز به ثبت رساند. چرا که همواره با مشاهده یک محصول یا شیء بیشترین تصویری که از آن در ذهن ما باقی می ماند حتی تا 90 درصد مربوطه به رنگ ها می شود. به همین خاطر توجه به شاخص رنگ ها (CIR) می تواند در این امر بسیار مهم و تاثیر گذار باشد. از همین رو بسیار مهم است که در زمان نورپردازی ویترین فروشگاه خود و استفاده از انواع چراغ فروشگاهی به عوامل مختلف از جمله بخش روانشناسی رنگ ها نیز توجه نمایید.