چراغ سنسوردار یکی از محصولاتی است که در ساختمان ها، انبار، راهروها، ادارات، پارکینگ ها و… کاربردهای بسیاری دارد. با توجه به اهمیت مصرف بهینه انرژی مخصوصا برق، با استفاده از این لامپ ها تا حد بسیاری از هدر رفت انرژی جلوگیری می شود. چرا که با توجه به سنسورهایی که بر روی این مدل لامپ ها کار شده به صورت خودکار و با تشخیص حضور افراد روشن شده، و پس از مدت زمان مشخصی خاموش می شود. به این ترتیب علاوه بر رفاه بیشتر افراد، سرعت بالا در روشن شدن محیط و عدم نیاز به پیدا کردن پریز با کمک این محصول می توان تمامی نیازها را در برخی اماکن عمومی بر طرف نمود. به همین خاطر در ادامه به معرفی بیشتر مشخصات و ویژگی های انواع لامپ هوشمند می پردازیم.
معرفی چراغ سنسوردار
این مدل از سیستم های روشنایی به عنوان نسلی نوین و جدید چند سالی است که معرفی شده اند. در اینگونه محصولات بدون استفاده از کلید و یا پریز و با استفاده از سنسورهای کار شده در داخل خود لامپ، و با تشخیص هوشمند سبب روشن و خاموش شدن لامپ می شود. در این محصولات یک بازه مکانی و محدودیتی نیز ایجاد شده است. که افراد با حضور در منطقه مورد نیاز باعث روشن و خاموش شدن لامپ می شود. به همین خاطر و در فواصل دور و یا پشت دیوار امکان روشنایی آن وجود ندارد. این هوشمند سازی به طرز قابل توجهی سبب افزایش بهره وری و ذخیره انرژی نیز شده است.
جنس تشکیل دهنده این مدل از محصولات اغلب از نوع فلز و یا ABS می باشد. همچنین در کنار این بدنه از یک شیشه یا یک حفاظ طلقی شکل نیز استفاده می شود. میزان کارایی و کیفیت این لامپ های سنسودار در مدل های مختلف با یکدیگر تفاوت دارند. به گونه ای که تعداد سنسورهای کار شده، مدت زمان روشن شدن، میزان حساسیت، ابعاد، میزان نوردهی و… در مدل های مختلف با یکدیگر تفاوت دارند. به همین خاطر در ادامه به معرفی انواع مدل های تولید شده این محصول می پردازیم. در برخی از موارد نوع متریال کار شده در این محصول شبیه به انواع چراغ خیابانی نیز می باشد. البته که بر اساس نوع کاربرد و محصول استفاده و میزان وات با یکدیگر تفاوت های بسیاری دارند.
اصلی ترین کاربردها و ویژگی های چراغ های دارای سنسور
تا به اینجا با برخی از ویژگی ها و مشخصات کلی این محصول آشنا شدیم. اما همانند انواع سیستم های روشنایی، همچون پروژکتور ال ای دی، ریسه ها، المان های نوری و… و به منظور مطابقت آن با محیط از هر چراغ برای قسمت های مخصوصی استفاده می شود. تا کارای لازم را داشته باشد و علاوه بر روشنایی، میزان مصرفی آن نیز با محیط تطابق داشته باشد. همچنین برخی از ویژگی های محصولات سبب می شود تا از آن ها تنها در محیط های بسته و یا باز و یا در هر دو محیط داخلی و خارجی بتوان استفده کرد. اما از مهم ترین کاربردها و محل هایی که می توان از این محصول استفاده کرد، می توان به موارد ذیل اشاره کرد.
- روشنایی اماکن عمومی و پرکاربرد مانند، انباری ها، پارکینگ ها، اتاق ها و…
- استفاده در قسمت های داخلی انواع ساختمان، مانند راهروها، در بخش های مختلف برج ها و یا در ساختمان های اداری
- استفاده در محوطه های بیرونی منازل مسکونی مانند فضای سبز و یا در سازمان های مختلف
همچنین از جمله مهم ترین ویژگی های موجود در این محصول می توان به امکان تنظیم روشنایی داپم آن، امکان تنظیم میزان حساسیت یا منطقه دید آن، حساسیت نسبت به نور و دید 360 درجه آن اشاره کرد. همچنین در صورت عدم تمایل به استفاده از مدل های دارای سنسور، می توان برای این بخش ها از انواع وال واشر یا ریسه نیز استفاده کرد.
انواع لامپ سنسوردار براساس کاربرد
یکی از دسته هایی که سبب تمایز این مدل از چراغ ها می شود، نوع کاربرد آن است. چرا که در این مدل از چراغ ها بر اساس محل استفاده و کارایی آن می توان از انواع مختلف استفاده کرد. ضمن اینکه شیوه و محل نصب آن ها نیز با یکدیگر تفاوت هایی دارد. مهم ترین انواع این محصولات در نوع کاربرد، به چراغ سنسوردار مدل سقفی و دیواری تقسیم می شود. که در این بین کاربردهای مدل سقفی از نوع دیوار بیشتر بوده و بیشتر خریداری می شود. چرا که با توجه به کاربردهای این محصول تابش نور از بالا به سمت پایین علاوه بر پوشش نوری بیشتر، نصب راحت تری نیز دارد.
انواع چراغ سقفی سنسوردار
همان طور که پیش تر اشاره کردیم یکی از مدل های پرکاربرد این محصول، نوع سقفی آن است. در این مدل به دلیل همخوانی با محیط های مختلف و شرایط هر ساختمان، مدل های دیگری نیز تولید شده است. به صورت کلی مدل های سقفی دارای سنسور خود به دو دسته اصلی توکار، و چراغ های دارای سنسور خارجی تقسیم می شود. در اینگونه از محصولات با استفاده از مادون قرمز، سنسورهای این چراغ ها توسط این اشعه واکنش داده و باعث روشن شدن لامپ می شود. در ادامه به معرفی هر یک از دسته های چراغ های سقفی دارای سنسور می پردازیم.
- چراغ با سنسورهای توکار: اینگونه محصولات با پوشش نوری 360 درجه، دید وسیعی از نور را ایجاد می کنند. در این مدل سنسورها بر روی بدنه چراغ نصب شده و کل چراغ نیز به شکل توکار بر روی سقف قرار می گیرد. تا با حداکثر میزان فضاگیری و کم ترین میزان دید نسبت به روشنایی محیط اقدام کند.
- چراغ سنسور خارجی: در این مدل از چراغ، سنسورها به شکل جدا از لامپ به فروش می رسند. که متناسب با نوع محیط و محل مورد استفاده سنسور مورد نظر انتخاب و خریداری می شود.
چراغ های سقفی دارای سنسور طلقی
همان طور که از اسم این محصول مشخص است، نحوه نصب و راه اندازی این محصول بر روی سقف می باشد. در واقع سقف تنها قسمت مجاز برای استفاده از این محصول بوده و نیم توان آن را بر روی دیوار قرار داد. کاربردهای استفاده از این محصول بسیار زیاد بوده و می توان در بخش های مختلفی از آن استفاده کرد. از پارکینگ ها، اتاق های پرو گرفته، تا در انباری، راهروها، ساختمان هیا اداری و مسکونی و… یکی از نکات مهم در زمان استفاده از این محصول، عدم نیاز به استفاده از تایمر و شاسی آن است. در واقع این ویژگی در مدل های سقفی از نوع پلاستیک و طلق صدق می کند. که این ویژگی علاوه بر سهولت در نصب، نیازی به سیم کشی اضافی نیز نداشته و در نتیجه هزینه های جاری نصب و راه اندازی آن نیز کاهش پیدا می کند.
این محصول که یکی از انواع چراغ های دارای سنسور به حساب می آید، دارای پایه هایی از جنس حباب طلقی شکل و همچنین از جنس پلاستیک می باشد. که در آن دوسرپیچ کار شده با پایه ای از مدل E27 طراحی و تولید شده اند. در این مدل از انواع لامپ هوشمند سقفی، امکان مشاهده 360 درجه ای برای محصول مهیا بوده، تا در صورت هر فردی به سرعت سبب روشن شدن چراغ شود. همچنین براساس تنظیمات مدت زمان روشنایی و نور آن، می تواند از 3 ثانیه الی 10 ثانیه روشن بماند. همچنین طبق نظر کارشناسان بهتر است این مدل از چراغ سنسوردار سقفی مدل طلقی در ارتفاع 4 متری نصب و راه اندازی شود.
انواع لامپ هوشمند براساس تعداد سنسور
همان طور که گفتیم، یکی از تفاوت های انواع اینگونه از چراغ ها، تفاوت در تعداد سنسورها و مدل آن ها است. به همین خاطر اینگونه از محصولات از لحاظ تعداد سنسور نیز دارای دسته بندی مشخصی هستند. در این بین این چراغ ها را در مدل های چراغ های سنسوردار تک سنسوره و چند سنسوره تقسیم بندی می کنند. انتخاب هر کی از این مدل ها نیز به محیط و نوع کاربری هر ساختمان باز می گردد. به این ترتیب که از مدل های چند سنسوره بیشتر به منظور روشنایی محیط های بزرگ و وسیع استفاده می کنند. تا لامپ بتواند پوشش دهی و تشخیص مناسبی برای روشن و خاموش دشن داشته باشد. این ویژگی دقیقا در مورد انواع چراغ دفنی نیز به کار ر فته است.
مدل ها و تنوع سنسورها
مهم ترین قطعه در انواع لامپ هوشمند، سنسورها هستند. این قطعات با تشخیص خود می تواند سبب روشن و یا خاموش شدن لامپ شوند. به همین خطار علاوه بر کیفیت دارای انواع مختلفی هتسند. تا در شرایط مختلف بتوانند متناسب با نیازهای هر قسمت به وظایف خود عمل کنند. در این قطعات با استفاده از یک مدل حسگر فتوسل که با نام RIP نیز شناخته می شود، سبب علملکرد آن می شود. برای بررسی بهتر و آشنایی بیشتر با این قطعات انواع سنسورها را بر اساس عملکرد می توان در تقسیم بندی ذیل قرار داد.
- برخی از سنسورهای تولید شده به گونه ای طراحی شده اند که شباهت های زیادی به انواع هالوژن سقفی دارند. این مدل ها که به صورت توکار مورد استفاده قرار می گیرند، علاوه بر دید 360 درجه، در داخل دیوار و یا سقف قابلیت نصب دارند.
- یکی از بهترین مدل های انواع چراغ سنسوردار مدل های سقفی و دایره ای شکل هستند. که با دید وسیعی که نوردهی می کنند، نصب مناسب و راحتی نیز دارند.
- یکی دیگر از انواع سنسورهای تولیدی، مدل های دیواری هستند. از این مدل ها بیشتر در محیط های روباز و بیرون استفاده می کنند. زاویه دید این محصولات نیز 180 درجه می باشد.
- یکی دیگر از انواع این محصولات، مدل هایی هستند که در کنار سایر کلید و پریزها قابلیت نصب دارند. این مدل ها که شباهت زیادی به کلیدهای تک پل دارند، زاویه دید معادل 140 درجه را در اختیار می گذارند.
چگونه لامپ های سنسوردار را تنظیم کنیم؟
تا به اینجا با ویژگی ها و کاربردهای مهم این چراغ ها آشنا شدیم. و می دانیم اصلی ترین کاربرد این لامپ حفظ انرژی و جلوگیری از مصرف بی رویه برق است. به همین خاطر در زمان نصب و راه اندازی آن باید به خوبی آن را تنظیم کنیم. تا بتوان از ویژگی های آن استفاده کرد. در غیر این صورت و عدم تنظیم صحیح آن، علاوه بر اتلاف انرژی همچون لامپ های معمولی، حتی ممکن است به خوبی نیز کار نکند. در واقع ممکن است تنظیمات آن به شکلی باشد که چراغ به موقع روشن نشده، که خود این می تواند دردسرساز شود. به همین دلیل در ادامه به روش ها و نکات تنظیم کردن انواع چراغ سنسوردار می پردازیم.
به طور کلی چراغ های دارای سنسور سه ولوم اصلی دارند. که نشان دهنده زمان، میزان حساسیت نور و حساسیت به عبور از اجسام می باشد.
- زمان (time): این ولوم که زمان را در این چراغ ها تنظیم می کند، زمان روشن و خاموش شدن چراغ است. در واقع پس از تشخیص اینکه یک جسم در حال عبور از آن قسمت است، مدت زمان روشنایی تا خاموش شدن چراغ پس از ترک آن فرد توسط این قسمت تنظیم می شود.
- حسایت به اجسام (sens): این دکمه میزان حساسیت چراغ به عبور اجسام را تعیین می کند. که جسم تا چه اندازه کوچک و یا محسوس باشد که چراغ در قبال آن واکنش نشان دهد. مقدار حساسیت این امر توسط این بخش تنظیم می گردد.
- حساسیت نوری (lux): آخرین ولوم نیز به میزان حساسیت نوری اختصاص دارد. در این ولوم میزا نور مورد نیاز را می توان تنظیم کرد. که در مان های شب و یا تاریکی بهتر است آن را به سمت منفی چرخانده و به اندازه نیاز خودتان تنظیم نمایید.