آلودگی نوری پدیده ای است که با گسترش سیستم های روشنایی پدید آمده است. امروزه با افزایش استفاده از چراغ ها و لامپ های گوناگون جهت روشنایی منازل و مخصوصا محیط های بیرونی، تشخیص آسمان و نور ستاره ها با مشکل مواجه کرده است. در واقع در شهرهای بزرگی که از انواع سیستم های روشنایی برای این کار بهره می برند، سبب شده تا افراد با پدیده جدید با این نام آشنا شوند. چرا که به دلیل شایع بودن و راحتی تشخیص آلودگی هوا، رد صورت تیره و تار شدن آسمان بسیاری این مشکل را مرتبط با هوا و آلاینده های آن می دانند. اما در حقیقت تنها منبعی که می تواند نور ستاره ها و آسمان را مختل کند، چیزی شبیه به همان نور است. که می تواند نور خورشید و یا نورهای مصنوعی باشد.
اما به واقع چطور ممکن است که سیستم های روشنایی که بیشتر جنبه روشنایی دارند، سبب وقوع چنین اتفاقی شوند؟ و یا اینکه آیا اساس چنین اصطلاحی با این عنوان صحیح است یا خیر؟ و اینکه چطور می توانیم با اجرا زیباترین سیستم های روشنایی مانع از وقوع چنین مشکلاتی شویم؟ در این مقاله قصد داریم تا به شکلی جامع در این رابطه توضیحاتی را ارئه نماییم. ضمن اینکه ترفندهایی را جهت اجرا بهتر سیستم های نورپردازی و روشنایی برایتان شرح دهیم. پس تا انتها این مقاله ما را همراهی نمایید.
آشنایی با آلودگی نوری و عوامل تشکیل آن
این پدیده در صورت رفتار نادرست با نورهای مصنوعی به وجود می آید. در واقع باید بدانیم از هر چیزی به شکل صحیح و به صورت استاندارد استفاده کنیم. به همین خاطر هم در راه اندازی انواع سیستم های روشنایی در قسمت های مختلف دستورالعمل های داده شده است. این امر مخصوصا در راه اندازی چراغ خیابانی با توجه به ایمنی و سلامت افراد در جاده ها بیشتر نمایان می شود. اما اگر بخواهیم به شکلی علمی تر به این موضوع بپردازیم، به نورهایی که در زمان نادرست و یا به شکلی بی کیفیت و خارج از استاندارد استفاده می شوند، این آلودگی اطلاق می شود. همچنین در صورت آزار و یا ایجاد ناهماهنگی و خرابی در محیط زیست و آسمان نیز سبب وقوع این مشکل می شود.
یکی از موارد که در جلوگیری از این عامل نقش بسزایی دارد، زاویه تابش منابع نوری است. که نباید بسیار بالا و نه بسیار پایین باشد. چرا که در حالتی نیز ممکن است باعث ایجاد خیرگی شود. به همین خاطر در بسیاری از سستم های روشنایی استاندارد به منظور کاربری بهتر و عدم وقوع چنین مشکلاتی، زوایای تابش متفاوت است. تا کارشناسا مربوطه بر اساس محل نصب و نوع رنگ و چراغ، بتواند زاویه مناسب را انتخاب و اجرا کند. ضمن اینکه خود طراحی نورپردازی محل مورد نظر نیز از جمله عوامل مهمی است که در وقوع آلودگی نوری نقش بسزایی دارد. که بیش از گذشته توجه ما را به نگاه علمی و حرفه ای تر به راه اندازی سیستم های روشنایی و نورپردازی جلب می کند.
اصلی ترین آثار مخرب آلودگی های روشنایی
در طی این سالیان توسط دانشمندان و کارشناسان اثبات شده است که حیات اکثر موجودات زنده طبق آلودگی های روشنایی تحت تاثیر قرار گرفته است. تا جایی که بسیاری از گونه های پرندگان و حتی لاک پشت ها دچار صدماتی از این بابت شده اند. برخورد پرندگان به شیشه ها، تحت تاثیر قرار گرفتن موجودات مهاجر، آثار نامطلبو بر روی انسان در صورت قرار گرفتن مداوم زیر نورهای مصنوعی و… برخی از این موارد هستند. همچنین آسیب های چشمی، ایجاد استرس، کاهش قدرت دستگاه های بدن، بیماری های پوستی مانند زخم و جوش و… برخی دیگر از این مشکلات هستند که برای انسان ها نیز وجود دارد. البته به خاطر داشته باشید مهم ترین این دلایل در صورت عدم رعایت استانداردها در زمان نصب و راه اندازی چراغ ها به وجود می آید.
یکی دیگر از مضرات موجود توسط این آلودگی ها اتلاف بیش از حد انرژی است. در واقع در بسیاری از جوامع و بخش ها به دلیل افزایش سیستم های روشنایی، مصرف برق و انرژی بسیار بالا می رود. مصرف بالایی که در صورت طراحی نورپردازی نامناسب نیز شدت بیشتری به خود می گیرد. به همین خاطر و در چند سال گذشته بسیاری از کشورها را بر آن داشت تا از سیستم ها و لامپ های کم مصرف استفاده کنند. به همین خاطر نیز امروزه در بسیاری از سیستم های نورپردازی داخلی و خارجی از تکنولوژی LED بهره می برند. تکنولوژی که در انواع محصولات روشنایی از اعم از چراغ های جاده ای، انواع پروژکتور ال ای دی، هالوژن ها، چراغ های زمینی و… نیز مورد استفاده قرار می گیرد. و شامل تکنولوژی های زیرمجموعه آن یعنی SMD و COB نیز می شود.
تاثیر روشنایی در زندگی شهری
همان طور که می دانید، در کنار تمامی مشکلات و آلودگی های اشاره شده، و البته روش های پیشگری از آن، نمی توان منکر مزیت های چراغ ها و روشنایی شد. در واقع باید به درک مناسبی از اهمیت روشنایی، و البته خطرات ناشی از آن یعنی افزایش هزینه ها، هدر رفت انرژی و البته آلودگی بود. چرا که مهم ترین نکته در این بین، پس از درک اهمیت نور روشنایی، ایجاد تعادل در استفاده از آن است. بر هیچکسی پوشیده نیست که نورپردازی شهری و استفاده از المان های مختلف، سبب افزایش زیبایی محیطی، ایجاد حس امنیت، افزایش ایمنی و… می شود. اما آنچه که در این بین بسیار مهم است، طراحی و استفاده صحیح از چراغ ها است. از همین رو نقش طراحان و مهندسان در استفاده از منابع نوری و راه اندازی آنها بسیار مهم است.
با توجه به نکات ذکر شده، قوانین مختلفی نیز جهت رفع مشکلات وضع شده است. به عنوان مثال تیر چراغ برقی که به شکل دایره ای اطراف خود را بخواهد روشن کند، گزینه چندان مناسبی نیست. چرا که بهتر است صرفا همچون یک چتر بخش زیرین خود را روشن کند. از همین رو باز هم به اهمیت طراحی اصولی و استاندارد می رسیم. کاری که مخصوصا در محیط های شهری و در زمان استفاده از المان های این بخش همچون چراغ دفنی، چراغ های خیابانی و جاده ای، نورافکن ها و … انجام می شود. پس حتما در صورت نیاز به نکات مربوط به این بخش و عدم ایجاد آلودگی نوری در شهر توجه داشته باشیم.
راه کاری جهت کاهش آلودگی نوری
همان طور که اشاره کردیم، یکی از عمده دلایل وقوع چنین مشکلی، عدم اجرای صحیح سیستم های روشنایی است. اشکالی که از زمان طراحی آن شروع شده و تا مراحل نصب و اجرا نیز ادامه پیدا می کند. به همین خاطر و به دلیل جلوگیری از هرگونه مشکل و آلودگی روشنایی، بهتر است تا نسبت به دستورالعمل ها و استانداردها در این زمینه آگاهی داشته باشید. پس از این مسئله انتخاب یک شرکت مناسب و با کیفیت در این زمینه بسیار مهم است. شرکتی که در کنار سابقه و رزومه های مشخص، کیفیت انجام کار و انتخاب محصولات آن بر طبق اصول و استانداردها انجام شود.
در همین رابطه مجموعه روشنایی سیزال به واسطه سال ها تجربه در این زمینه، ارائه دهنده خدمات و محصولاتی مناسب و با کیفیت در این زمینه می باشد. این شرکت با توجه به قوانین موجود و به منظور کاهش آلودگی نوری با استفاده از تکنیک ها و روش های نوین، بهترین و مناسب ترین سیستم هیا روشنایی داخلی و خارجی را اجرا می کند. تا هم به زیباسازی محیط شما کمک کرده باشد، تا هم مانع از ایجاد هر گونه آلودگی و مشکلی شود. شما نیز می توانید با تماس با این مجموعه و دریافت مشاوره با خیالی آسوده و بدون هیچگونه مشکلی بهترین و با کیفیت ترین خدمات را در این زمینه دریافت نمایید.