مصرف برق لامپ یکی از مهم ترین آیتم هایی است که افراد در زمان تهیه انواع لامپ به آن توجه می کنند. توان لامپ ها و میزان ولتاژ ورودی به آن ها با یکدیگر متفاوت هستند. همین عامل سبب تفاوت در مصرف برق و میزان انرژی شده و در همین راستا به همان نسبت نیز نوردهی انجام می دهد. با توجه به تولید و عرضه لامپ های کم مصرف ال ای دی به بازار این معادلات کمی تغییر پیدا کرد. به همین دلیل و با توجه به اهمیت این موضوع در این مقاله به بررسی توان مصرفی لامپ ها می پردازیم. تا با شناخت بیشتر نسبت به میزان مصرف هر یک از آن ها در زمان خرید با خیالی آسوده نسبت به تهیه آن ها انواع چراغ و لامپ اقدام نمایید.
نحوه محاسبه مصرف برق لامپ ها
همان طور که اشاره شد از جمله مهم ترین نکات و ویژگی ها در هر لامپی میزان توان مصرفی آن است. این توان مانند دیگر لوازم الکتریکی بر حسب وات محاسبه و اندازه گیری می شود. امروزه این میزان مصرف مخوصا در سیستم های روشنایی عمومی همانند انواع چراغ خیابانی، ریسه ها و المان های شهری و… بسیار با اهمیت هستند. همچنین میزان توان لامپ با میزان مصرف برق رابطه ای کاملا مستقیم دارد. در واقع توان یک لامپ هر چه بیشتر باشد، میزان مصرف برق در آن نیز بیشتر خواهد بود. نکته دیگر این است که میزان مصرف انرژی علاوه بر روشنایی شامل اجزا و بخش های مختلف دستگاه نیز می شود.
قدم اول جهت محاسبه توان مصرفی لامپ، اطلاع از میزان استفاده از آن می باشد. که با کمک قبوض می توان آن را به دست آورد. به طور مثال برای این کار باید کیلووات مصرفی را در تعداد ساعات ضرب کنیم. برای به دست آوردن توان مصرفی نیز می توان کیلووات مصرفی را در تعداد ساعات استفاده از لامپ در هر ماه ضرب کرد. به طور مثال اگر لامپی 0.006 کیلووات برق مصرف کرده است، و 200 ساعت در ماه روشن بود، می توان اعداد را در یکدیگر ضرب نماییم. تا میزان کیووات ساعت در ماه به دست بیاید.
توان مصرفی لامپ های رشته ای و معمولی
ایتدایی ترین و متداول ترین مدل های لامپ ها را مدل رشته ای و یا همان معمولی تشکیل می دهد. این محصولات در زمانی بیشترین کاربرد و استفاده را در بین عموم داشتند. اما با گذشت زمان و ورود لامپ های کم مصرف استفاده از آن ها کاهش پیدا کرد. تنوع ولتاژ در این مدل بسیار زیاد بوده و افراد می توانند متناسب با نیازشان هر یک از مدل ها را با مصرف برق لامپ مورد نظر را انتخاب نمایند.
با ورود جریان ناگهانی برق توسط رشته ها به داخل لامپ سبب گرم شدن آن و انتشار نور می شود. به همین خاطر تنها حدود 10 تا 25 درصد از این انرژی صرف انتشار نور می شود. و مابقی انرژی صرف گرم شدن و تولید گرما از لامپ می شود. که اتفاق خوشایندی نبوده و بسیار از میزان انرژی بدین شکل هدر می رود. طول عمر این محصولات نیز چندان زیاد نیست و در حدود 7 تا 10 هزار ساعت عمر می کنند.
مصرف برق لامپ ال ای دی
شاید یکی از اصلی ترین محصولاتی که میزان مصرف آن بسیار با اهمیت است، لامپ های LED می باشد. چرا که این نمونه از محصولات به عنوان لامپ های کم مصرف شناخته می شوند. ضمن اینکه در کنار مصرف پایین، از راندمان بالایی نیز سود می برند. از جمله مهم ترین دلایل در این اتفاق عدم استفاده از رشته در ساختار آن است. همچنین نور به وسیله حرکت الکترون ها منتشر می شود. همچنین این لامپ های ال ای دی قادرند تا بدون استفاده از فیلترهای رنگی ، نورهایی با رنگ های متنوع تولید کنند. مانند انواع پروژکتور ال ای دی که این قابلیت را دارند.
در مقایسه با سایر لامپ ها ممکن است هزینه خرید مدل های ال ای دی نسبت به برخی از لامپ های معمولی بیشتر باشد. اما با مصرف کمی که نسبت به سایر مدل ها دارد، این میزان هزینه کاملا پوشش داده شده و در طولانی مدت بسیار کم تر خواهد شد. این محصولات در سه دسته دی آی پی، اس ام دی و سی او بی طراحی و تولید می شوند.
میزان مصرف انرژی لامپ گازی
فرآیند تولید نور در این مدل از لامپ ها با عبور الکترون های پر انرژی از درون گاز ایجاد می شود. که این کار با برخورد الکترون ها به اتم های خنثی درون لامپ انجام می شود. لامپ های گازی که با نام لامپ با گاز نیز شناخته می شود، انواع مختلفی دارد. دو مدل از معروف ترین انواع این لامپ شامل لامپ گازی پر فشار، و دیگری لامپ کم فشار می باشد. از جمله لامپ های پرفشار می توان به مدل های سدیمی و یا جیوه ای اشاره کرد. میزان توان مصرفی و انرژی در این لامپ ها بالا بوده و به همین خاطر امروزه کم تر از این مدل از لامپ ها استفاده می کنند.
امروزه بکارگیری این مدل از لامپ ها بسیار کم بوده و بیشتر جنبه دکوراتیو و یا تزئینی دارند. به همین خاطر حتی در نورپردازی های شهری و انواع محصولات آن مانند چراغ دفنی و و سایر مدل ها، تماما از تکنولوژی ال ای دی و یا تکنولوژی های زیرمجموعه آن بهره می برند. چرا که میزان مصرف انرژی همان طور که اشاره کردیم، جزو مهم ترین مسائل در رابطه با حفظ انرژی های کره زمین می باشد. که برنامه های مدون و متفاوتی برای حفظ آن تعیین شده است.
میزان مصرف لامپ های بخار سدیم
این مدل از لامپ ها دارای دو مدل پرفشار و کم فشار می باشد. در این بین مدل کم فشار با تولید در رنگ نورهای زرد و مایل به نارنجی، دارای مصرف مناسب همراه با بازدهی بالایی است. عمدتا اجسامی که در زیر رنگ نور این مدل از لامپ قرار می گیرند، به شکل تک رنک نمایان می شوند. به همین خاطر بیشتر مناسب برای برخی محیط ها مانند عکاسخانه ها، کافه ها و یا بخش هایی با دکوری نوستالژی است. در مقابل مدل های پرفشار بوده که دارای رنگ نور سفید می باشد. که وضوح اجسام توسط رنگ نور روشن در این مدل افزایش یافته است.
در این مدل از لامپ ها که مانند لامپ های فلورسنتی یا مخصوص گیاه به مصرف برق بالایی نیاز دارند، باید از ترانس مناسبی استفاده کنید. همچنین میزان شار نوری لامپ های بخار سدیم در حدود 50 تا 100 لومن بر وات می باشد. همچنین عمدتا بالاست هایی که در این مدل استفاده می شود، به صورت مغناطیسی هستند. که میزان توان ورودی آن توسط یک لاست تنظیم می شود.
مصرف لامپ های COB
سی او بی یکی دیگر از انواع تکنولوژی به کار رفته در لامپ هایی است، که ویژگی ها و مزایای زیادی دارد. در واقع مدل های بروز شده تر ال ای دی ها شامل مدل COB می شود. به همین علت نیز در بسیاری از سیستم های روشنایی داخلی و خارجی جدید از این تکنولوژی استفاده می کنند. که بر خلاف مدل های اس ام دی از یک تراشه قوی و یک پایه ورودی برق بهره می برد. میزان مصرف لامپ هایی که با این روش طراحی و تولید می شوند، در حدود 80 لومن بر وات است. که میزان زیادی نبوده و به همین علت و میزان مصرف مناسب، جزو لامپ های پرکاربرد و محبوب به حساب می آید.
امروزه نه تنها در لامپ ها، بلکه در ساخت انواع گوشی ها نیز از این تکنولوژی استفاده می کنند. عدم تولید لومن و مصرف مناسب، و به طور کلی مصرف بهینه سبب این اتفاق شده است. همچنین لامپ های تولید شده با استفاده از این تکنولوژی به صورت تک رنگ می باشند. که میزان انتقال دما و مدیریت حرارتی بسیار مناسبی نیز دارند. این ویژگی را در بخی از المان های نوری همچون وال واشر و یا برخی دیگر از محصولات می توان مشاهده نمود.
میزان مصرف لامپ های دیپ DIP
همواره مدل های دیپ با نام ال ای دی های قدیمی نیز شناخته می شود. به دلیل اینکه این لامپ تنها در یک رنگ عرضه می شود، و میزان روشنایی آن ها نیز آنچنان زیاد نیست، به همین خاطر کاربرد زیادی ندارد. و در واقع میزان استفاده از این مدل تنها و محدود به برخی از قسمت های خاص و تحت یک سری شرایط می باشد. از همین رو از اینگونه لامپ ها بیشتر در چاغ های راهنمایی و رانددگی، همچنین تبلیغات و بیلبوردهای شهری و نمایشگرها و تلویزیون شهری مورد استفاده قرار می یگرد. وجه مشترک تمامی این محصولات فاصله دور آن ها از مخاطب است که تنها بیانگر یک پیام و یا یک رنگ نور می باشد. به همین خاطر برای نماهای نزدیک و مصارف خانه و یا نورپردازی آنچنان مناسب نیست.
میزان مصرف اینگونه لامپ هم با توجه به روشنایی نه چندان زیاد آن آنچنان بالا نبوده و تا حدودی مقرون به صرفه است. اما به دلیل کیفیت پایین نوردهی آنچنان استفاده نمی شود. ولی در مقایسه با برخی از لامپ های مختلف مصرف مناسب و بهینه ای دارد. چرا که یکی از زیر مجموعه های لامپ های LED به حساب می آید.
اصلی ترین عوامل موثر بر توان مصرفی لامپ ها
امروزه کاهش میزان مصرف انرژی برای ایجاد روشنایی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. به همین خاطر با رعایت نکات ذیل می توان تا حدود زیادی به این امر دست یافت. و میزان مصرف برق لامپ ها را تا حدود زیادی کاهش داد.
- وجود نقص و یا پارگی در سیم کشی ها می تواند تا حدود زیادی سبب افزایش مصرف برق شده و سبب کم شدن عمر لامپ شما شود.
- در زمان ترک خانه و یا اتاق خود حتما برق را خاموش کنید. هر چند که این ترک محل برای مدت کوتاهی انجام شود.
- حتی الامکان در تمامی قسمت های خانه خود از لامپ های کم مصرف و ال ای دی استفاده نمایید.
- بهتر است جهت روشنایی خانه و ساختمان خود از رنگ نورهای طبیعی و روشن بهره ببرید.
- میزان مصرف برق در لامپ های ال ای دی تا حدود 80 درصد کم تر از لامپ های معمولی و رشته ای می باشد. همچنین از طول عمر بالاتری نسبت به آن ها برخوردار هستند (حدودا 8 برابر بیشتر)
- بهتر است در لوسترهای چند شاخه از لامپ هایی با مصرف پایین و 10 وات استفاده نمایید. همچنین در صورت شاخه های متعدد بهتر است برای هر یک کلید جداگانه ای در نظر بگیرید.
- خمان طور که می دانید لامپ های معمولیو رشته ای تا 90 درصد انرژی را به گرما تبدیل می کنند. به همین خاطر با استفاده از لامپ های کم مصرف این مقدار بسیار کم و بیشتر انرژی صرف نوردهی با مصرف کم می شود.
- بهتر است پس از چند سال سیم کشی خانه خود را بررسی نمایید تا در صورت وجود هر گونه نقیصه سریعا نسبت به رفع آن اقدام نمایید.
- در روز و یا روشنایی ترجیحا اقدام به روشن کردن لامپ نکرده و از نور طبیعی استفاده کنید.
- تعویض لامپ هایی که چشمک می زنند