لامپ فیلامنتی چیست و چه کاربردی دارد؟

لامپ فیلامنتی

فهرست مطالب

لامپ فیلامنتی یکی از انواع محصولات روشنایی محسوب می شود، که در دنیای امروز جهت زیباسازی فضا مورد استفاده قرار می گیرد. این محصول که می توان آن را لامپ دکوراتیو نیز نامید، دارای جذابیت ها و یادآوری خاطرات گذشته می باشد. شکلی که از یک حباب شیشه ای و رشته هایی در داخل آن، تشکیل شده است. که اصطلاحا به چنین لامپ هایی مدل ادیسونی نیز می گفتند. این محصولات کاربردهای زیادیداشته و در بسیاری از فضاهای خارجی و مخصوصا داخلی مورد استفاده قرار می گیرند. و در کنار نوع روشنایی، بیشترین جذابیت این محصولات رد مورد خود شکل ظاهری محصول است. که در دکوراسیون محیط تاثیر بسزای دارد.

با توجه به اهمیت روشنایی، امروزه معماران و کارشناسان تلاش می کنند تا با استفاده از تنوع محصولات در این زمینه، سبب زیباسازی فضا نیز شوند. چرا که همان طور که می دانید سیستم های روشنایی تاثیر بسزایی در دکوراسیون و چیدمان یک خانه ایفا می کند. تا جایی که نوع نورپردازی و نحوه جانمایی لامپ ها و سیستم های روشنایی به شکلی استاندارد و اصولی از قلب طرحی و نقشه آن کشیده می شود. تا در زمان اجرا افراد بدانند از چه لامپی در چه قسمتی و با چه زاویه تابشی باید استفاده کنند. به همین خاطر قصد داریم تا در این مقاله اهمیت این لامپ های تزئینی و نحوه استفاده از آن ها را شرح دهیم. تا با بکارگیری آن ها بتوان فضایی خاص، نوستالژیک و زیبا را خلق کرد.

لامپ فیلامنتی چیست؟

این محصولات که با نام ال ای دی فیلامانی نیز شناخته می شود، از نوع لامپی رشته‌ای در حباب‌ها و بلورهای مختلف می باشد. به دلیل ظاهر زیبا و شیکی که دارد، از آن می توان در قسمت های مختلفی همچون هالوژن استفاده نمود. در ساخت و مونتاژ این محصول از تکنولوژی سی او بی استفاده شده است. همچنین دارای ویژگی هایی شبیه به مدل های ال ای دی با گرما کم تر می باشد. این محصولات همان لامپ هایی هستند که امروزه در بسیاری از کافه ها، رستوران ها و حتی خانه ها مورد استفاده قرار می گیرند. چرا که جنبه تزئینی زیادی داشته و به عنوان شی دکوری مورد استفاده قرار می گیرد. به همین خاطر به این مدل، لامپ ها و چراغ های دکوراتیو نیز گفته می شود.

ساختار تشکیل دهنده این محصول به شکلی است، که در تراشه های سی او بی، لامپ های ال ای دی نورهای آبی رنگ منتشر می کنند. در واقع همان طور که آشناییت نیز دارید، تکنولوژی COB زیر مجموعه ای از تکنولوژی ال ای دی محسوب می شود. بر همین اساس کیفیت و کارایی لازم را داشته و در برخی موارد از آن و در دیگر محصولات از تکنولوژی اس ام دی نیز استفاده می شود. در همین رابطه به دلیل بکارگیری یک پوشش رزین فسفری که دارای سیلیکون می باشد، نور آبی به رنگ های ترجیحی تغییر می کند. این تغییر رنگ یکی از مهم ترین مولفه ها در ساختار این لامپ ها می باشد. که باید بر طبق استانداردها و اصول تغییر کند. که در واقع تشکیل دهنده شالوده اصلی این محصولت روشنایی نیز می باشند.

ویژگی‌های لامپ دکوراتیو

ویژگی های لامپ دکوراتیو

همان طور که اشاره شد، امروزه طرفداران این سبک از سیستم های روشنایی بسیار زیاد شده است. چرا که علاوه بر روشنایی مناسبی که دارند، از ظاهر جذابی نیز برخوردار هستند. به همین خاطر نیز در بسیاری از بخش ها از لامپ فیلامنتی استفاده می کنند. البته که باید این محصول در قسمت درست، با نور استاندارد استفاده شود. که برای این کار حتما باید از کارشناس در این زمینه بهره برد. چرا که تنها استفاده از این محصول نمی تواند به خودی خود کارساز باشد. بلکه باید در جای مناسب و در شرایط درستی مورد استفاده قرار بکیرد.

اما دلیل این همه مقبولیت این محصول در بین افراد چیست؟ چرا اولین گزینه برای استفاده از یک محصول خاص و نوستالژیک مدل های دکوراتیو هستند؟ در ادامه به معرفی ویژگی های این محصول می پردازیم. تا بیشتر با دلایل استفاده از آن آشنا شویم.

  • تولید تراشه های این لامپ بدون استفاده از سرب. که این امر سبب می شود تا این لامپ علاوه بر سازگاری با محیط، برای محیط زیست و افراد نیز هیچ گونه ضرری نداشته باشد.
  • تابش نور بالا همراه با تولید گرما کم. این امر به دلیل استفاده از حباب های شیشه ای در آن باعث شده تا حرارت لامپ در زمان روشنایی زیاد بالا نرود.
  • این محصول دارای نور طبیعی زیادی بوده که سبب شده تا اجسام در زیر آن دارای رنگ نور طبیعی خود باشند.
  • لامپ های دکوراتیو دارای طول عمر بالایی هستند. به گونه ای که به طور تقریبی حدود 30000 ساعت طول عمر دارند.
  • این محصول دارای شاخص نمود رنگ و یا همان CRI می باشد.
  • دارای پخش نور 360 درجه ای بوده و دارای رنگ نورهای مختلفی همچون سفید، کرم و آفتابی می باشد.
  • این محصول به دلیل بکارگیری تراشه ال ای دی در آن، امکان فعالیت در دمای منفی 20 تا مثبت 80 را دارد.

اجزای تشکیل دهنده لامپ های فیلامانی LED

اجزای تشکیل دهنده لامپ دکوراتیو

همان طور که مشخص است، این محصول نیز مانند بسیاری از سیستم های روشنایی از بخش های مختلفی تشکیل شده است. تا بتوانند در کنار هم یکی از خاص ترین و  زیباترین انواع لامپ ها را در کنار هم تشکیل دهند. البته که در مدل های مختلف برخی از ابن اجزا ممکن است متغیر باشد. اما به صورت کلی از یک ساختار معین و تعدادی قطعه مشخص تشکیل شده است. که تکشیل دهنده اکثریت انواع لامپ هایی بود که چه در بحث روشنایی داخلی، و چه در قسمت خارجی مورد استفاده قرار می گرفت. به همین خاطر نیز می خواهیم در ادامه به معرفی اصلی ترین و به نوعی مهم ترین اجزای تشکیل دهنده آن بپردازیم. تا با ساختار کلی این لامپ های پرطرفدار بیشتر آشنا شوید.

حباب یا شیشه لامپ

شاید یکی از اصلی ترین جذابیت های این محصول همان قسمت شیشه یا حباب آن است. چرا که لامپ های قدیمی و نوستالژیک که به لامپ های ادیسونی نیز معروف هستند، دارای همین ویژگی هستند. در ساخت لامپ فیلامنتی با استفاده از حباب های شیشه ای بلوری که به صورت 360 درجه نور را پخش می کنند، علاوه بر افزایش میزان روشنایی، شرایط محیطی مناسبی را نیز از لحاظ دکوراسیون خلق می کنند. ضمن اینکه استفاده از این حباب های شیشه ای سبب می شود تا فضای داخلی و رشته های نور نیز نمایان باشند. که این رشته ها از جمله اصلی ترین ویژگی هایی این محصول نیز به شمار می روند. که سبب می شود تا موجب افزایش جذابیت آن شده و به همین خاطر از آن به عنوان لامپ های تزئینی استفاده شود.

البته که این بخش دارای ویژگی نمایان ساختن فضای داخلی یا صرفا یک پوشش نیست، بلکه می تواند نقش عایق را داشته باشد. در واقع همان طور که در ساخت انواع سیستم های روشنایی مانند چراغ خیابانی می بینیم، این شیشه محفظه، مانع از نفوذ گرد و غبار یا رطوبت به داخل چراغ می شود. که علاوه بر افزایش طول عمر ، مانع از خرابی زودهنگام و یا سوختن آن می شود. به همین دلیل صرف زیبایی و یا جنس آن، اولین مرحله میزان کیفیت شیشه و عایق بودن آن است. تا جایی که در بسیاری از سیستم های روشنایی و نورپردازی از شیشه های جدارگذر سکوریت شده یا شیشه دوبل استفاده می شود. چرا که عایق بودن یک چراغ یا لامپ روشنایی و میزان مقاومت آن بسته به محل استفاده از آن بسیار مهم است.

تراشه‌های 1 وات فیلامنت

تراشه و بخش های مهم لامپ دکوراتیو

همان طور که پیش تر اشاره کردیم، این محصولات با استفاده از تراشه های COB طراحی و تولید شده اند. که هر کی از این تراشه ها دارای 22 عدد ال ای دی 3 ولت می باشند. که تمامی این موارد به صورت یک تک شاخه درون قسمت حبابی شکل وجود دارد. از جمله ویژگی های این شاخه تابش نور به تمامی جهات می باشد. همچنین میزان مصرف برق هر یک از شاخه های لامپ های دکوراتیو حدود 13 میلی آمپر می باشد. به عبارتی می توان گفت توان هر یک از شاخه ها کم تر از یک وات است. که نشان دهنده قدرت نه چندان زیاد آن می شود. اما در بحث میزان مصرف می تواند کمی بهینه تر نسبت به مدل های قدیمی عم کند. البته که میزان وات در چراغ های مختلف می تواند متغیر باشد.

استفاده از تراشه های سی او بی در ساخت اینگونه لامپ ها پیشرفت شگرفی محسوب می شد. و همواره به عنوان یکی از نقاط عطف در طراحی و ساخت سیستم های روشنایی از آن یاد می شود. که سبب ایجاد امنیت و اطمینان در زمان تابش و همچنین خلق طرح ها و مدل های بیشتر نیز گردید. تا جایی که در استفاده از انواع پروژکتور ال ای دی نیز شاهد استفاده از این تکنولوژی و یا مدل SMD هستیم. چرا که کیفیت بالایی داشته و مناسب برای روشنایی می باشند. که همان طور که می دانید هر دو این تکنولوژی ها زیرمجموعه فناوری ال ای دی یوده و دارای تمامی مشخصات اصلی این تکنولوژی از قبیل کیفیت نوردهی بالا، مصرف بهینه، طول عمر بالا و … می شوند.

درایور تامین جریان و ولتاژ

از جمله دیگر بخش های مهم تشکیل دهنده لامپ های فیلامانی، بکارگیری درایو تامین کننده جریان و ولتاژ برق می باشد. این بخش دارای یک مبدل یکسو کننده تمام موج می باشد. که قادر است تا جریان برق 220 ولت شده را به صورت مستقیم و متناسب با مدل لامپ وارد تراشه های سی او بی کند. این ویژگی در لامپ فیلامنتی علاوه بر افزایش کارایی، کیفیت و راحتی را نیز به همراه داشت.

درایو ها را معمولا در قسمت انتهایی و در داخل یک فضای خالی سرپیچ است. همچنین یکی از عمده مشکلات در خرابی اینگونه لامپ ها، ایجاد اختلال و یا خرابی در همین درایو ها بود. که این نشان دهنده اهمیت استفاده و بکارگیری این قطعه را نشان می دهد. که بهتر است علاوه بر جایگذاری در محل مناسب، شرایط استفاده استانداردی نیز داشته باشد. چرا که میزان ظرفیت مقاومت و استحکام این محصولات که عمدتا در محیط های داخلی استفاده می شوند، بسیار کم تر مدل های بیرونی همانند چراغ دفنی است. که می توانند در شرایط آب و هوایی نامساعد نیز به کار خود ادامه دهند.

پایه لامپ ال ای دی یا سرپیچ

سرپیچ یا پایه لامپ دکوراتیو

پایه ها و یا سرپیچ هایی که در این لامپ مورد استفاده قرار می گیرند متفاوت است. در همین رابطه سرپیچ های مدل ای که از اولین پایه ها بودند، بسیار پرکاربرد بوده و در تمامی جهان کماکان استفاده می شود. این سرپیچ ها از زمان ادیسون و اشکال مختلف تولید و عرضه می شوند. یکی از پرکاربردترین مدل های E مدل E27 می باشد. ای پایه لامپ دارای قطری به اندازه 27 میلی متر می باشد. همچنین مدل دیگری که برای اتصالات کوپک تر و همچنین چراغ های تزئینی مورد استفاده قرار می گیرد، مدل E14 است. به صورت کلی مدل ای 27 بیشتر برای پایه لامپ های معمولی استفاده می شده؛ و مدل ای 14 نیز برای پایه لامپ های لوستری و یا شمعی کاربرد بیشتری داشته است.

تفاوت لامپ های رشته‌ای با فیلامنتی

در مدل های لامپ های قدیمی که به رشته ای یا ادیسونی معروف بودند، از رشته های سیمی شکل، شبیه به فنر استفاده می کردند. این رشته ها که از نوع تنگستن بودند، به دلیل داشتن دمای ذوب بالا در این لامپ ها مورد استفاده قرار می گرفتند. در محفظه ای که این رشته سیم ها وجود داشت، به دلیل جلوگیری از احتراق آن، درون آن فضایی بدون اکسیژن بود. که با گذشت زمان از گازهای مختلفی همچون آرگون و یا نیتروژن در داخل آن ها استفاده می شد. اساس کار لامپ های رشته ای، با ارسال جریان الکتریکی به رشته های سیم بود. که بر اثر خروج دما و گرما، سبب ایجاد روشنایی لامپ می شد. در این پروسه 10 درصد انرژی به نور، و 90 دردص آن به گرما تبدیل می شد.

در ساخت لامپ های دکوراتیو و یا فیلامنتی از رشته های LED و SMD استفاده شده است. به همین خاطر دیگر ا گرما برای ایجاد روشنایی استفاده نمی شود. بلکه با استفاده از دیودهای کار شده در آن، نور ایجاد می شود. تا در مصرف انرژی و عدم تولید گرما تفاوت های چشمگیری با مدل های قدیمی تر داشته باشد. اما به صورت کلی مهم ترین تفاوت های این دو لامپ را در موارد ذیل می توان جستجو کرد.

  • سابقه لامپ های رشته ای بسیار بیشتر از نمونه های دکوراتیو است، اما با گذشت زمان و افزایش تکنولوژی استفاده از مدل های فیلامنتی بیشتر از مدل های قدیمی تر است.
  • لامپ های رشته ای دارای طول عمر بسیار کم تری نسبت به مدل های دکوراتیو جدید هستند. همچنین میزان دمای مورد نیاز برای ساخت لامپ های ادیسونی 2200 کلوین بوده که میزان بالایی محسوب می شود.
  • میزان مصرف انرژی در لامپ های رشته ای قدیمی، به میزان 85 درصد بیشتر از مدل های جدید لامپ فیلامنتی است. که عدد قابل توجهی بوده و با استفاده از نمونه های جدید می توان بسیار در مصرف انرژی و البته هزینه ها صرفه جویی کرد.

می توانید به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
Instagram WhatsApp WhatsApp Telegram
فروشگاه
0 علاقه مندی
0 محصول سبد خرید
حساب کاربری من

ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟